We organiseren onze programma’s met veel liefde, vakmanschap en oog voor wat we ermee kunnen betekenen voor deelnemers, voor lokale partners en voor het gebied waar we ze organiseren. Daarbij is duurzaam reizen ons uitgangspunt.
In ons duurzaamheidsbeleid onderscheiden we de
Alle korte programma’s organiseren we in Nederland dichtbij onze beoogde deelnemers. Onze weekprogramma’s in Umbrië vinden plaats in de vallei de Valnerina. We wonen en werken er al twintig jaar. De vallei is van grote culturele en natuurlijke waarde vanwege zijn Nationaal park de Monti Sibillini, afwisselende landschappen met wandelpaden, ongereptheid, stilte en vanwege de rijke geschiedenis. De spirit van Benedictus en de benedictijner monniken die er al meer dan duizend jaar wonen is voelbaar en zichtbaar in de monumentale kloosters. Deelnemers ervaren het ritme, de aandacht, de eenvoud en de stilte als een betekenisvolle bron van inspiratie voor hun ontwikkeling. Even weg van de waan van de dag en ruimte voor wat wezenlijk is.
In onze programma’s werken we samen met bewoners, monniken en heremieten, we verblijven in agriturismi en sfeervolle kloosters, we eten bij lokale restaurants en reizen met lokale vervoerders. De aard en kwaliteit van het gebied en onze langdurige verbondenheid met de bewoners versterken in hoge mate de werking van onze programma’s. Andersom dragen wij met onze programma’s en de komst van deelnemers bij aan de valorisatie van het gebied en zijn immaterieel en materiaal cultureel erfgoed, aan werkgelegenheid en aan inkomsten voor de lokale partners en de overheid.
Dit is helemaal van groot belang sinds het gebied in 2016 zwaar getroffen is door een aardbeving en veel bewoners en ondernemers wegtrokken. De opbouw duurt lang en is een stroperig proces wat een flink beroep doet op de veerkracht van bewoners en ondernemers. We zijn dankbaar dat we ook na de aardbeving jaarlijks met een aantal deelnemers in het gebied kunnen verblijven. Juist nu – al weer zes jaar na de aardbeving – is het voor bewoners van grote betekenis om de schoonheid en waarde te blijven zien van hun eigen bijzondere vallei door de ogen van onze deelnemers. Net als de continue stroom inkomsten van onze programma’s belangrijk is voor de vele kleinschalige ondernemers en organisaties waar we mee werken.
Bezoekers vergroten op de plaats van bestemming het bewustzijn van de waarde van de natuur en lokale flora en fauna en dat heeft een stimulerend effect op het behoud. Tegelijkertijd realiseren we ons dat reizen ook een negatieve invloed heeft op het milieu endat het onze taak als organisatie is te weten wat die impact is, en te doen wat we kunnen om bij te dragen aan zo duurzaam mogelijk reizen.
We trekken daarin op met onze collega Labrys Reizen om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en ontwikkelingen. Labrys Reizen zit in de kopgroep van de ANVR op het gebied van duurzaamheid en is Partner van Travelife, de toonaangevende internationale duurzaamheidscertificering voor de reissector.
De negatieve gevolgen betreffen vooral de CO2-voetafdruk, plastic zwerfafval en watertekort.
Voor het berekenen van de CO2-voetafdruk, maken we gebruik van Carmacal, een calculator die speciaal met de reisbranche is ontwikkeld om de CO2-voetafdruk van reizen zo goed mogelijk te berekenen. We gebruiken deze om bewust te zijn van de impact van onze reizen en waar mogelijk deze te reduceren en compenseren. Bij de berekening wordt het hele programma betrokken, zowel het vervoer ter plaatse, de verblijfsaccomodaties als de activiteiten.
We kiezen projecten die klimaatverandering tegengaan, de lokale bevolking ondersteunen en de natuur beschermen. Per kg CO2-uitstoot van een reis maken we een vast bedrag over aan projecten die eenzelfde aantal kg CO2-uitstoot reduceren. We investeren in verschillende projecten, alle met de Gold Standard of de Verified Carbon standard. Projecten die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties en voldoen aan de hoogste kwaliteitscriteria.
Reizen per trein is de meest milieuvriendelijke manier van reizen in Europa. Er is dan ook steeds meer belangstelling voor. Helaas blijft de capaciteit van internationale treinreizen flink achter bij de vraag. Bovendien is het treinnetwerk van Nederland naar Italië met zijn vele nationale aanbieders voorlopig nog niet optimaal. De treinreis is dan ook tijdrovend. Als treinen niet mogelijk is, kies dan voor een directe vlucht en compenseer de CO2-voetafdruk ervan. Of reis zo mogelijk gezamenlijk met 2 tot 4 personen met de auto. Wij brengen deelnemers die samen willen reizen graag met elkaar in contact.