Op verzoek van velen van onze deelnemers hebben we een nieuwe nascholing ontwikkeld voor huisartsen en medisch specialisten: Oogsten! – zingeving en zelfzorg. We bieden het programma van 25 oktober tot 1 november 2025.
Accreditatie 2025 in aanvraag: 10 punten
Het oogsten van olijven is één van de hoogtepunten van het jaar. Een vrolijke gelegenheid om vrienden en familie te verzamelen en een handje te helpen met plukken. We werken enkele ochtenden mee op een landgoed midden in het Unesco werelderfgoed gebied van ongerepte heuvels met olijfboomgaarden tussen Spoleto en Spello. Een pracht setting om een week te reflecteren op zaaien en oogsten in ons eigen leven.
De olijfboomgaard ligt er prachtig bij. We zullen gaandeweg beseffen dat de grond het goud is die aandacht behoeft. Met voldoende rust, ruimte en voeding. Dat biedt deze reis volop, fysiek en mentaal, in stilte op jezelf en in gesprek met elkaar.
Van alle krachten die de gezondheid bevorderen is zingeving de sterkste. Maar kun je je eigen zingeving eigenlijk wel verbeteren? Ja, door tijd te maken om uit te vinden waar je echt voor gaat. Iedereen moet daar zijn eigen vorm voor vinden.
– Machteld Huber
We laten ons inspireren door de natuur in Umbrië en door de kijk van filosofen, historici, artsen en schrijvers op ontwikkelingen in de maatschappij en de impact ervan op ons leven en ons vak. Hieronder een beeld van de thema’s die we onder meer belichten.
We ontwikkelen oog voor het ritme van de seizoenen en voor zaaien en oogsten. Wat hebben wij gezaaid, wat hebben wij geoogst? Welke zaden zijn uitgekomen, welke niet? Oogstte je ook iets onverwachts? Wat willen we de komende jaren zaaien en oogsten? Ontwikkeling ontvouwt zich vaak aan de randen van de akker. Juist bij de rafelranden zie je vanuit rust en loslaten dingen gebeuren die je zelf niet had voorzien. Wat zien we als onze akker, wat als de rafelranden?
Socioloog Hartmut Rosa schrijft over leven in tijden van versnelling en onderzoekt de vervreemding die daaruit voortkomt. We zijn zo druk bezig met het afwerken van onze to-dolijsten en met de compensatie daarvoor door middel van consumptiegedrag zoals shoppen of series kijken, dat we nauwelijks nog weten wat belangrijk voor ons is en vrijuit nooit tijd vinden om datgene te doen wat we werkelijk willen doen. Wat herkennen wij daarvan? Hoe maken wij keuzes? Moeten we wel alles doen wat kan? We gaan in dialoog over de dilemma’s die we ervaren. Rosa’s antwoord bij het zoeken naar een uitweg is: resonantie. Ervaringen en wederzijds inspirerende ontmoetingen van betekenis aangaan die ons kunnen raken. De natuur ziet hij daarbij als belangrijke eigentijdse bron van resonantie.
Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis werd de natuur als heilig beschouwd. Mensen leefden met de natuur en van de natuur. We wandelen op de berg die de Romeinen al heilig verklaarden en die ook Franciscus koos als vaste pleisterplaats om op te laden. Een inspirerende plek om gezamenlijk te filosoferen over onze omgang met de natuur en de grote vragen van deze tijd. Vraagstukken over duurzaamheid en leefbaarheid gaan niet alleen over onze omgang met de natuur, maar ook over de roofbouw die we plegen op onszelf en op onze collega’s. Wat houdt ons daarin bezig?
Weten wat je wilt en beslissen wat goed is om te doen valt niet mee. Dat maken we dagelijks mee in de spreekkamer. De filosofie leert ons dat weten wat goed is van invloed is op ons doen. Net als weten wat je belangrijk vindt. Maar weten wat goed is blijkt best ingewikkeld. We verkennen onze waarden en afwegingen. Zijn we ons bewust van onze waarden? Hebben we wel de informatie die nodig is om daadwerkelijk afwegingen te kunnen maken? En benutten we die ook? We reflecteren op hoe we dat doen in ons vak. Wanneer botst wat de ander wil met je eigen waarden. Wat dan te doen? We voeren dilemmagesprekken om elkaar te inspireren voor een breder perspectief.
In de boomgaard wordt gesnoeid voor steviger wortelen in de grond, voor een boom in vorm en gezonde groei van het fruit. Waar sta en ga jij echt voor? Wat vind jij echt belangrijk? Wanneer ben je fysiek en mentaal in vorm? Wat kunnen we doen voor een stevige bedding? Duurzaam zorgen voor anderen, vraagt om een leven lang leren en zorg voor jezelf. Hoe zorgen we dat we in vorm blijven? Kunnen we ons vermogen vergroten om ons met kleine dingen mentaal te voeden? We gaan op zoek naar onze eigen vorm daarvoor. Met oog voor zingeving, blijven leren en reflecteren, plezier, voldoende rust, ruimte, beweging en voeding.
Het programma sluit aan bij de ontwikkeling van de (CanMeds) competenties voor artsen op de volgende gebieden: Samenwerking, Leiderschap, Maatschappelijk handelen, Communicatie en Professionaliteit. Tevens gaan we de uitnodiging aan verwoord in het Visiedocument Medisch Specialist 2025 en 2035 van de Federatie Medisch Specialisten om nieuwe wegen en mogelijkheden te verkennen om de gezondheid en de zorg te bevorderen.
Deze nascholing is voor minimaal 8 en maximaal 12 huisartsen en medisch specialisten die willen herijken waar ze staan en hoe de komende jaren vorm te geven. Voor artsen in alle fases van hun loopbaan. Voor wie even los van de dagelijkse praktijk wil reflecteren op vragen over leven, werk en het vak. Op de ontwikkelingen in de maatschappij en de impact ervan op ons als mens en arts. Voor wie daarbij samen van gedachten wil wisselen over wat ons bezighoudt voor een breder perspectief en het zien van nieuwe mogelijkheden. Met alle ruimte voor collegiale gesprekken, ontspanning en genieten van een week kwaliteit van leven in Umbrië.
De aandacht waarmee het programma is voorbereid en vormgegeven en de aandacht van alle vakmensen die we ontmoet hebben voor hun vak en product hebben veel indruk op me gemaakt. Leven met aandacht, voor de ander, voor de natuur, voor wat je eet, voor jezelf, dat is een mooi motto dat ik overhield van de reis.
– Yvette Paludanus, deelnemer 2022
We werken met een beproefde afwisseling van:
De week heeft een uitgebalanceerd reflectieprogramma. Het nascholingsprogramma van dagelijks 4 uur is ingebed in een verblijf van zeven dagen op een landgoed met olijfgaarden rondom. Met lichte fysieke beweging in de vorm van het plukken van olijven en/of een wandeling, meditatie, pure gezonde maaltijden, ontspanning en rust. Het voedend ritme van inspanning en ontspanning en de bijzondere plekken waar het programma plaatsvindt zijn wezenlijke onderdelen van de nascholing en dragen bij aan de blijvende impact.
We bieden het programma Oogstfeest sinds oktober 2022. In 2025 bieden we voor artsen een speciaal nascholingsprogramma onder de titel Oogsten! – zingeving en zelfzorg voor artsen.
7.30 uur mindfulnesstraining van aandacht en opmerkzaamheid
8.15 uur ontbijt
9.15 uur inleiding en oefening over het thema van de dag
10.15 uur olijven plukken, wandelen of bezoek en verhaal op locatie
12.00 uur inspiratie en reflectie
13.00 uur Umbrische lunch thuis of elders, picknick in een boomgaard
14.30 uur een wandeling met ontmoeting op locatie en ontspanning
18.00 uur verdiepende reflectie en dialoog
19.00 uur gelegenheid voor informeel gesprek
20.00 uur gastronomisch diner
Yvonne Nieuwenhuijs is cultuurhistoricus, praktisch filosoof en leiderschapstrainer. Ze begeleidt sinds twintig jaar persoonlijke ontwikkeling en leiderschapsprogramma’s en geeft lezingen en workshops bij het Radboudumc, Accolade Zorg, Bartiméus en diverse academies zoals van Royal Haskoning DHV. Sinds 2005 ontwikkelt zij bezinningsprogramma’s en nascholingen waaronder voor artsen in Umbrië. Zij is thuis in Umbrië, in de stille ongerepte natuur, op de wandelpaden en bij de inspirerende levenskunst van de bewoners. Ze deelt er met energie, diepgang en lichtheid wat ze leeft en wat haar lief is. Ze nodigt deelnemers graag uit hun ervaringen, inzichten en vragen te delen om zo gezamenlijk nieuwe wegen te verkennen.
Bernice Theeuwes combineert haar werk als kinderarts met haar werk als coach, supervisie en intervisie begeleider van artsen en bijna artsen. Zij is lid van Coaches voor Medici en LVSC. Het werken als arts is uitdagend en veeleisend. Veranderingen in de maatschappij, brengen beweging in het vak en in het leven en werken als arts. Persoonlijk leiderschap betekent voor haar het verbinden van denken, doen, voelen en zijn. Om vanuit die verbinding weer te weten: Waar wil ik heen bewegen? Hoe blijf ik de dokter die ik wil zijn? Ook voor haarzelf zijn het belangrijke vragen om bevlogen aan het werk te blijven als arts en als coach van artsen in alle fases van hun loopbaan. Positief en vanuit de kracht die er al is.
Samen met de deelnemers creëren Yvonne en Bernice een veilige sfeer van gastvrijheid die uitnodigt tot thuiskomen, proeven met alle zintuigen, verkennen, genieten, bezinnen en delen.
We verblijven op een landgoed midden in het Unesco werelderfgoed gebied van de ongerepte heuvels met olijfboomgaarden tussen Spoleto en Spello. Ons verblijf bestaat vier hoeves met eigen woonkamers lekkere banken bij de haard, een woonkeuken en fijne terrassen. Het landgoed heeft een zwembad, een siertuin, olijfboomgaarden en bossen rondom. Een deel van het landgoed is prachtig gerestaureerd en ingericht voor gasten met een goed oog voor sfeer, historie en gastvrijheid. We hebben 9 kamers tot onze beschikking, voor één en voor twee personen. Iedere kamer heeft een eigen badkamer.
We ontbijten, filosoferen en eten thuis op het landgoed en enkele keren elders. Onze Umbrische huiskoks Alessandra en Carla bereiden met liefde en plezier de mooiste Umbrische gerechten. Zo genieten we ook thuis van gastronomische kwaliteit.
We zijn veelal op en dichtbij het landgoed en gaan deze week enkele ochtenden enkele uren de boomgaard in om olijven te oogsten. We wandelen op de heuvels over paden met olijfboomgaarden rondom, in de bossen bij Spoleto waar Franciscus graag verbleef en in stilte op de top met weidse uitzichten van de Monte Subasio.
De investering voor deelname bedraagt: € 2.935 per persoon.
De prijs is exclusief: boeking € 30, heen- en terugreis naar Italië (trein naar Spoleto of vlucht naar Rome Fiumicino of per auto naar Umbrië), reisverzekering en eventueel een eenpersoonskamertoeslag € 265 en/of annuleringsverzekering.
Duurzaam reizen is ons uitgangspunt. In ons duurzaamheidsbeleid onderscheiden we de sociale, culturele en economische impact van wat we doen en de impact van onze programma’s op het milieu. We wonen en werken al twintig jaar in de vallei de Valnerina en werken samen met bewoners, monniken en lokale ondernemers en organisaties. Onze langdurige verbondenheid met de bewoners versterkt in hoge mate de kwaliteit en werking van onze programma’s. Andersom zijn wij van belang voor de bewoners, kleinschalige ondernemers en organisaties in de vallei en dragen bij aan de opbouw en ontwikkeling van het gebied dat in 2016 getroffen is door een aardbeving.
Voor wat betreft het milieu. We berekenen de CO2-voetafdruk van onze programma’s en reduceren en compenseren deze waar mogelijk. Alleen onze weekprogramma’s organiseren we in Umbrië vanwege de grote meerwaarde voor de kwaliteit van de ervaring. Wat je als reiziger kunt doen? Overweeg ook de CO2-voetafdruk van je heen- en terugreis te reduceren of compenseren en knoop als je kunt een vakantie in Umbrië vast aan het programma. Zie voor wat wij als organisatie doen en voor wat je verder als reiziger kunt doen ook onze website bij reizen & retraites: Duurzaam reizen.
Je kunt je nu aanmelden.
Wil je even overleggen of deze nascholing bij jou past mail, Yvonne Nieuwenhuijs gerust om een telefonische afspraak te maken: info@giottocp.com.
25 oktober 2025 - 1 november 2025 Inschrijven | Oogsten! – zingeving en zelfzorg voor artsen in Umbrië![]() Een nascholing voor huisartsen en medisch specialisten. Vertragen en ontspannen en ervaren hoe het is om te léven met alle zintuigen in plaats van te worden geleefd. Je bezinnen op waar je nu staat en hoe de komende jaren vorm te geven. Met voldoende rust, ruimte en voeding. Dat biedt deze reis volop, fysiek en mentaal, in stilte op jezelf en in gesprek met elkaar. |