Tegenwoordig staat mindfulness zeer in de belangstelling. Mindfulness gaat over aandachtig zijn, zonder te oordelen. Het houdt zich bezig met het richten van de aandacht en het ontwikkelen van een open accepterende houding tegenover gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Er wordt steeds meer onderzoek naar mindfulness gepubliceerd. Het dagelijks beoefenen ervan lijkt te kunnen leiden tot allerlei veranderingen in je leven, zoals: verminderen van stress, versterken van het immuunsysteem, verbeteren van de aandacht en concentratie en beter omgaan met emoties als boosheid, verdriet en angst. Maar wat is het en hoe werkt het?
Met een dagelijkse portie mindfulness meditatie lijk je de dingen meer te kunnen zien en aanvaarden zoals ze zijn in plaats van vertekend door gebeurtenissen in het verleden en de gewoontepatronen die je daarbij hebt ontwikkeld. Voor veel mensen is mindfulness meditatie dan ook een goede aanvulling op andere manieren om je gezondheid en welzijn te bevorderen, zoals beweging, voldoende rust en gezonde voeding. Het is een oefenpraktijk die je leert het leven in al zijn volheid te omarmen, wat het ook brengt. Met veel voldoening verzorgen we programma’s vanuit de wetenschappelijk gevalideerde methoden mindfulness met maandelijkse bijeenkomsten. Dat doen we centraal in het land op landgoed De Horst in Driebergen en bij Astare in het centrum van Utrecht, omdat er mensen uit het hele land op af komen. Bij onze retraites in Nederland en Italië combineren we de wetenschappelijk gevalideerde methoden van mindfulness met daarbij aansluitende eeuwenoude wijsheidsbronnen.
Mindfulness en de westerse oorsprong
Meestal zoekt men de oorsprong van mindfulness in de boeddhistische traditie, maar inspirerende westerse varianten zijn te vinden bij de woestijnvaders die in de 4e en 5e eeuw leefden in de woestijnen van Egypte, Syrië en Palestina. Duizenden mannen en vrouwen trokken toen de stad uit op zoek naar de nodige rust en stilte om met zichzelf in het reine te komen. Toen al!
Verdiep je je in hun spreuken, methoden en de verhalen van hun levens dan blijkt dat een rijke bron van inspiratie voor een mindful leven. Ze verkenden hun gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen aan de hand van allerlei methoden. Om zo alles wat hen bezig hield in het vizier te krijgen, op waarde te schatten, te aanvaarden en tot rust te laten komen. Het bijzondere is dat een aantal van hen in de 5e eeuw naar de Valnerina in Umbrie is getrokken. En dat is de vallei waar Benedictus is opgegroeid en waar hij hen ongetwijfeld heeft ontmoet. Hij putte dankbaar uit hun levenslessen voor het dagelijks leven in een klooster. Nog steeds wonen er monniken in kloosters bij de grotten waarin ooit de woestijnmonniken woonden. Hun wijsheid is nog steeds actueel en heeft ons ook vandaag nog veel te bieden.
Giotto Cultuurprojecten combineert de hedendaagse wetenschap en praktijk rondom mindfulness met de eeuwenoude levenswijsheid van filosofen en monniken. Dat doen we tijdens de traingingen, retraites en onze reizen. Een retraite is speciaal aan dit thema gewijd: Stil worden – Mindfulness en zijn westerse oorsprong. We kunnen hem van harte aanbevelen aan iedereen die ernaar verlangt om meer rust en focus te vinden in de waan van de dag.
28 februari 2024 - 18 december 2024 Inschrijven | Stil worden & dialoog aan tafel UtrechtDeze ontmoetingen nodigen uit tot stil staan en bewust schakelen tussen actie en reflectie. Ten behoeve van meer aandacht en wijsheid in leven en werken. |
28 september 2024 - 5 oktober 2024 Inschrijven | Benedictijns leven – dichtbij de bronEen week benedictijns leven in een sfeervol voormalig klooster in Umbrië, op de geboortegrond van Benedictus. Zo ervaren we het benedictijnse leven en de betekenis ervan voor ons nu. |
6 oktober 2024 - 13 oktober 2024 Inschrijven | Op koers voor artsen – reflectie in UmbriëGeaccrediteerd programma voor huisartsen en medisch specialisten. Deze nascholing voor huisartsen en medisch specialisten in de geboortestreek van Benedictus, nodigt uit tot het doorleven van benedictijns leiderschap. |