Giotto Cultuurprojecten creëert betekenisvolle ontmoetingen

Archives

Op koers voor artsen vindt plaats van 7 – 14 mei en van 23 – 30 september 2023. Je kunt je nu al inschrijven. Ben je nog niet in de gelegenheid definitief in te schrijven, vraag dan een vrijblijvende optie aan voor een van deze weken om verzekerd te zijn van een plaats.

Hoge waardering: 9.0
Geaccrediteerd programma: 24 punten
Voor huisartsen en medisch specialisten

Benedictijner klooster Valnerina - Giotto Cultuurprojecten

Luisteren en gehoor geven, iedere dag weer

Mensen willen zich verbinden met wat ze betekenisvol vinden en het goede goed doen. Dat vraagt aandacht en focus. Tegelijkertijd zijn we als artsen drukker dan ooit. We willen, kunnen en moeten veel. De druk die we daarbij ervaren leidt tot stress en altijd ‘aan’ staan. De afgelopen periode heeft een stroomversnelling op gang gebracht aan (wetenschappelijke) inzichten rondom fysiek en mentaal welbevinden en leiderschap op de werkvloer in een veranderende wereld. Die blijken één-op-één te matchen met een beproefde visie op leiderschap: benedictijns leiderschap. Deze nascholing verbindt de kracht van een wijze visie op leiderschap met de wetenschap en praktijk van de 21e eeuw.

De week in Umbrië, de geboortestreek van Benedictus, nodigt uit tot het doorleven van luisteren en gehoor geven, iedere dag weer. We logeren in een voormalig klooster, mediteren en werken op bijzondere plekken, wandelen in de stilte door de prachtige natuur en reflecteren zelf of met elkaar op eigen vragen en het versterken van ons leiderschap. Geheel in lijn met actuele leiderschapsinzichten benutten we daarbij stilte, meditatie, beweging, reflectie en dialoog. 

U-turn in Umbrië – Een reis naar binnen en wakker terug - Giotto Cultuurprojecten

Benedictijns leiderschap is luisteren en gehoor geven, iedere dag weer. De goede dingen doen en innerlijke rust vinden. Om dat daadwerkelijk mogelijk te maken, vraagt luisteren aandacht. Luisteren naar wat je bezighoudt aan thema’s en vragen. Stilte, rust en ontmoeting om te ontspannen en te voelen. is zelfkennis essentieel. Zodat je (weer) weet waarmee je van betekenis wilt en kunt zijn, waar je blij van wordt en rust en vertrouwen ervaart.

Een benedictijns leider leidt mensen en in het bijzonder hun bezieling. Hij of zij heeft de taak verschillende karakters te dienen, zodat ze elk tot hun recht komen en ertoe doen. Zo kan de hele organisatie groeien en bloeien. 

Doelen 

Deze nascholing biedt ruimte voor: 

 • De stilte in gaan, wandelen, ruimte maken om te voelen  
 • Luisteren wat er leeft bij jezelf, de ander en je omgeving 
 • Standvastig weten waar je voor staat en gaat, koers bepalen 
 • Wat is echt belangrijk voor je, waar wil je de komende jaren energie in steken?
 • Hoe houd je dat dagelijks voor ogen?
 • De vertaalslag naar concrete toepassing in jouw leven en werken
 • Bij thuiskomst fysiek en mentaal fit zijn en handvatten het te blijven

Het programma sluit aan bij de (CanMeds) competenties voor artsen op de volgende gebieden: Communicatie, Samenwerking, Leiderschap, Maatschappelijk handelen en Professionaliteit. Het is een begeleidingstraject in een groep huisartsen in combinatie met andere medisch specialisten voor geaccrediteerde intercollegiale toetsing (ICT). 

Voor wie

Deze nascholing is speciaal voor huisartsen en andere medisch specialisten. Voor wie even los van de dagelijkse praktijk wat langer stil wil staan bij eigen vragen en het eigen (persoonlijk) leiderschap wil versterken. De werking van de stilte en een dagelijkse wandeling, het delen van ervaringen en inzichten en leren van elkaar zie je als een meerwaarde. De nascholing sluit naadloos aan bij wie koers wil houden na de Cammino voor artsen in Umbrië en staat open voor andere huisartsen en andere medisch specialisten die hun koers willen bepalen en leiderschap willen versterken. 

Aanpak

Benedictijns leven reis Umbrie Italie - Giotto Cultuurreizen

Het geaccrediteerde programma van 24 uur slaat een brug tussen wijsheid, wetenschap en werkpraktijk van alle dag. We werken met een beproefde afwisseling van:

 • inspiratie uit wijsheid, wetenschap en verhalen uit de praktijk  
 • concrete methodes voor toepassing, oefening en reflectie op de eigen praktijkervaring  
 • technieken voor verdieping van luisteren naar jezelf en de ander 
 • collegiale uitwisseling en dialoogtechnieken in de groep als geheel

Het programma is een verblijf van zeven dagen in een klooster met dagelijkse wandelingen, meditatie en gezamenlijk genieten van pure gezonde maaltijden, ontspanning en rust. Dat zorgt voor fysiek en mentaal fit(ter) worden. Binnen en buiten het programma is er ruim de tijd voor stilte en voor collegiale gesprekken. Het voedend ritme is een wezenlijk onderdeel van de nascholing en draagt bij aan de blijvende impact.  

De ruggengraat van het programma bestaat uit de drie benedictijnse geloften die een monnik aflegt, vertaald naar leven, werken en leiderschap buiten de kloostermuren.

 • Obedientia; aandachtig luisteren en gehoor geven
 • Stabilitas; standvastigheid, weten waar jij voor staat en gaat 
 • Conversio morum; verandering realiseren in de dagelijkse praktijk door goede gewoonten 

We ervaren hoe deze geloften voor ons een kompas van ontwikkeling kunnen zijn.  Daarbij spiegelen we onze eigen leiderschapspraktijk aan hedendaagse leiderschapsinzichten en aan elkaar, wisselen ervaringen uit en krijgen methoden in de vingers voor toepassing in de eigen praktijk. 

Je oefent je in echt luisteren naar jezelf, anderen en de situatie. Je verdiept je in de techniek van mindfulnessmeditatie, stil worden, zelf- en gezamenlijke reflectie en in het geregeld voeren van gesprekken over vragen en dilemma’s uit de dagelijkse praktijk. Dat alles in relatie tot wat je betekenisvol vindt en nodig hebt en hoe daarnaar te leven. We staan stil bij hoe leven naar wat je betekenisvol vindt en de betekenis van vitaliteit en levensstijl.

In Umbrië werken we op bijzondere plekken die samenhangen met het leven en de spirit van Benedictus en de cultuur waaruit hij voortkomt. Dat maakt de nascholing in Umbrië tot een intense ervaring die lang beklijft. We wandelen dagelijks enkele uren in de prachtigste landschappen, ontmoeten benedictijner monniken in Norcia die leven naar zijn Regel en wonen hun getijden bij. We voeren een gesprek met de oprichter van het Benedictijner klooster in Norcia. Hij deelt met wijsheid, rust, humor en relativeringsvermogen zijn ervaringen en inzichten rondom benedictijns leven en leiderschap. 

Enkele maanden na afloop van de reis komen we opnieuw samen om inzichten en ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen bij het op koers blijven in de dagelijkse praktijk. 

Het dagelijkse ritme

07.30 uur meditatie
08.30 uur ontbijt
09.30 uur inspiratie, reflecteren, wandelen en uitwisselen
13.00 uur lunch 
14.00 uur wandelen, bezoeken, ontmoeten en dialoog
17.00 uur ontspanning
18.30 uur individuele reflectie 
19.00 uur meditatie en gezamenlijke reflectie
20.00 uur diner

Begeleiding

De begeleiding wordt verzorgd door Yvonne Nieuwenhuijs en Jacqueline Tonnaer. Samen creëren ze een veilige bedding om mensen te ondersteunen bewust(er) te worden van wat ze ervaren en willen en daar meer naar te leven en werken.

Yvonne is historicus, praktisch filosoof, leiderschapstrainer en auteur van het boek Benedictijns leiderschap. Zij is breed didactisch onderlegd en eveneens opgeleid als trainer in de wetenschappelijk gevalideerde mindfulnessmethode MBCT. Sinds 18 jaar ontwikkelt en begeleidt zij  trainingen persoonlijke ontwikkeling en leiderschap in Nederland en Umbrië waaronder voor het Radboudumc. Zij is thuis in de stilte, op de wandelpaden en in de levenskunst en gastronomie van Umbrië en deelt er met diepgang en lichtheid wat ze leeft en wat haar lief is.

Jacqueline is coach/supervisor, voormalig praktijkhoudend huisarts en lid van Coaches voor Medici. Sinds meer dan 10 jaar begeleidt zij artsen van alle leeftijden zowel individueel als in groepsverband bij het vinden van hun weg in het vak. Open, warm en authentiek; altijd vanuit een diep respect voor ieders unieke eigenheid en kracht. Met veel plezier en nieuwsgierig blijft zij ook voor zichzelf steeds op zoek naar verdieping en ontwikkeling. Zo mediteert zij al vele jaren en verdiept zich de laatste jaren in lichaamswerk en neuro-affectieve ontwikkelingspsychologie. Zij werkt voor individuele artsen, artsengroepen en voor diverse huisartsopleidingen, huisartsorganisaties en ziekenhuizen. 

Gebied en verblijf 

Benedictijns leven reis Umbrie Italie lounge - Giotto Cultuurreizen

Dit programma vindt plaats in de luwte van Umbrië. Er is ruimte en het is er stil. Al vanaf ver voor de jaartelling vestigden mensen zich hier op zoek naar stilte en een leven dichtbij de natuur. De tijd lijkt er vertraagd en het leven wordt geleefd met aandacht en volgt het ritme van de natuur. Er wonen heremieten, benedictijner monniken, herders en boeren.

Benedictijns leven reis Umbrie Italie kamer - Giotto Cultuurreizen

We logeren in een authentiek gerestaureerd benedictijner klooster met een sfeervol gastronomisch restaurant. We mediteren in de sfeervolle sobere kapel en werken buiten in de tuinen rondom met bronnen, fonteinen en zwembad. Iedereen heeft  een eigen kamer voorzien van een eigen of per twee kamers gedeelde douche en toilet. 

De hele week genieten we van de overweldigende schoonheid en kracht van de natuur. Net als van de eeuwenoude cultuur, gastvrijheid, het samen tafelen en genieten van de pure keuken van Umbrië. 

Een omgeving die uitnodigt tot ontspannen, inspiratie, reflectie en dialoog bij de bron. 

Deze reis is inclusief

 • 8-daagse reis met programma en begeleiding
 • 7 dagen volledig verzorgd verblijf met alle maaltijden, water en ’s avonds wijn
 • cursusmateriaal
 • transfer vanaf het vliegveld in Rome naar Umbrië
 • alle vervoer ter plaatse
 • om onze voetafdruk te verkleinen reizen we CO2-neutraal
 • bijeenkomst enkele maanden na afloop rondom het dagelijks toepassen van inzichten

Investering

De investering voor deelname bedraagt: € 2.560 per persoon. Waarvan voor de 7-daagse cursus € 1.495 en voor volledig verzorgd verblijf en reis ter plaatse € 1.065.

De prijs is exclusief: boeking € 30, heen- en terugreis naar Italie (per vlucht of trein naar Rome Fiumicino) of per auto naar Umbrië), reisverzekering, eventuele eenpersoonskamertoeslag voor een eigen kamer met een per 2 kamers gedeelde badkamer € 120, voor een eigen kamer met een eigen badkamer € 235 en/of een annuleringsverzekering.

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie om te verkennen of deze nascholing past bij je vragen en wensen mail Yvonne Nieuwenhuijs gerust om een telefonische afspraak te maken: info@giottocp.com

Je kunt je aanmelden door het invullen en versturen van het inschrijfformulier in de agenda.

Agenda en inschrijven

7 mei 2023 - 14 mei 2023

Inschrijven
Op koers voor artsen – reflectie in Umbrië
Op koers voor artsen – reflectie in Umbrië
De vallei Valnerina in Umbrië, Italië

Geaccrediteerd programma voor huisartsen en medisch specialisten. Deze nascholing voor huisartsen en medisch specialisten in de geboortestreek van Benedictus, nodigt uit tot het doorleven van benedictijns leiderschap.

23 september 2023 - 30 september 2023

Inschrijven
Op koers voor artsen – reflectie in Umbrië
Op koers voor artsen – reflectie in Umbrië
De vallei Valnerina in Umbrië, Italië

Geaccrediteerd programma voor huisartsen en medisch specialisten. Deze nascholing voor huisartsen en medisch specialisten in de geboortestreek van Benedictus, nodigt uit tot het doorleven van benedictijns leiderschap.

Op koers voor artsen – reflectie in Umbrië

Deze nascholing verbindt de kracht van een wijze visie op leiderschap met de wetenschap en praktijk van de 21e eeuw. Mensen willen zich verbinden met wat ze betekenisvol vinden en het goede goed doen. Dat vraagt aandacht en focus.

Lees verder
De Cammino voor artsen – Reflectie in Umbrië

Deze Cammino is een wandeltocht van zes dagen speciaal voor artsen uit verschillende disciplines. Geaccrediteerd programma voor huisartsen en medisch specialisten.

Lees verder
Oogstfeest! – het ritme van de natuur leven

Een reis vol aandacht voor wat we eten en waar het vandaan komt. Voor het ritme van de natuur leven en het landschap rondom lezen.

Lees verder
De Cammino in Umbrië – wandelen, rust en ruimte

De Cammino is een meditatieve wandeltocht van zeven dagen in een ongerepte vallei de Valnerina in Umbrië. De reis is een metafoor voor jouw levensweg en nodigt uit om te ontdekken wat je beweegt en stil te staan bij hoe je dat in de toekomst vorm wilt en kunt geven.

Lees verder
Op verhaal komen – rust, ruimte en verlangen

Voorjaar in Umbrië. Verlang je naar even helemaal los zijn van thuis? Tijd om iets te verkennen en nieuwe inspiratie op te doen? Dan is deze retraite mogelijk iets voor jou.

Lees verder
Benedictijns leven – dichtbij de bron

We laten ons inspireren door de beproefde heldere wijsheid van benedictijns leven in combinatie met actuele inzichten uit de mindfulness, neuro-, gedrags- en leiderschapswetenschap en de betekenis ervan voor ons eigen leven en werken.

Lees verder
Benedictijns leiderschap voor de 21e eeuw

Luisteren en gehoor geven, iedere dag weer. Dat is benedictijns leiderschap in één zin.

Lees verder
Verantwoord handelen; zorg voor anderen en jezelf

Gehoor geven aan het appèl met Levinas als inspiratiebron  Hoe kan ik bewuster schakelen tussen actie en reflectie? Tegelijkertijd goed voor de ander en mezelf zorgen met oog voor de consequenties voor derden? Scherper prioriteiten stellen en gezonder met grenzen omgaan? Dit zijn enkele vragen die we gezamenlijk met behulp van de filosofie van Levinas verkennen. Om zo als team of organisatie in gesprek met elkaar een eigen handvat voor verantwoord handelen te ontwikkelen. Willen zorgen voor de ander, belangeloos verantwoordelijkheid nemen. Dat staat centraal in de filosofie van Levinas. Evenals goed voor jezelf zorgen en zin in het leven…

Lees verder
Venetië – La Serenissima

Alles wat me omringt is waardig, een groot respectabel werk van verzamelde menskracht – Goethe (1786) Een gastronomische cultuurreis voor nieuwsgierige fijnproevers Er is weer een reis naar Venetie gepland in januari 2020. Je kunt je inschrijven tot 30 oktober. Ook is een reis op maat voor een eigen groep mogelijk op een datum in overleg. In de bijnaam La Serenissima, de meest serene, proef je de waardigheid en rust van de lagunestad en het zelfbewustzijn van haar bewoners. We schrijden over het San Marcoplein en in de verstilde basilica San Marco. We laten ons overweldigen in het  Dogenpaleis. Nietsche…

Lees verder
Individuele coaching mindfulness & persoonlijk leiderschap

Met mindfulness leer je nauwkeuriger waarnemen wat er in je omgaat en om je heen gebeurt en beter luisteren naar de signalen van je lichaam.

Lees verder
Stil worden & dialoog aan tafel

Deze vervolgcursus motiveert en stimuleert de continuïteit en doorontwikkeling van mindful leven en werken.

Lees verder
Persoonlijk leiderschap – op koers met aandacht en wijsheid

Deze cursus benut voor het verkrijgen van meer innerlijke rust in leven en werk zowel de oefening in mindfulness als de praktische filosofie. Mindfulness is het trainen van je bewustzijn door het richten van aandacht en het ontwikkelen van een open en uitnodigende houding.

Lees verder