Giotto Cultuurprojecten creëert betekenisvolle ontmoetingen

Archives

De eerstvolgende Oogstfeest! in Umbrië is van 22 tot 29 oktober 2022.

Dit is ook allemaal leven. Stilte, licht, een paar landbouwgeluiden, weilanden, lucht, bomen… Het is alsof je, buiten lopend, je leven weer terug krijgt…als je daar staat en uitkijkt dan is het of je ook van binnen ruimer wordt.
— Marjoleine de Vos

Het oogsten van olijven is één van de hoogtepunten van het jaar. Een vrolijke gelegenheid om vrienden en familie te verzamelen en een handje te helpen met plukken. We werken in de ochtend een paar uur mee. Na een gezamenlijke pranzo met versgebakken brood, kaas, tomaten en wijn in de boomgaard volgt een welverdiende siesta of met een boek op het terras. Tegen het einde van de middag gaan we uitgerust en wel met de oogst naar de molen. De olijven worden meteen geperst. En dan volgt de grootste beloning na een dag buiten zijn: op het vuur geroosterde bruschette met vers geperste olijfolie van de beste kwaliteit. Dit is een dag uit de reis Oogstfeest!

Een reis vol aandacht voor wat we eten en waar het vandaan komt. Voor het ritme van de natuur leven en het landschap rondom lezen.

Oogstfeest! biedt ruimte voor:

 • de stilte in gaan, ontspanning, wandelen, rust en ruimte 
 • verzamelen, bereiden en aandachtig proeven van Umbrische spijs en wijn
 • bewustwording van de waarden en invloed van voeding op leven, cultuur en landschap  
 • reflectie op leven in het ritme van de seizoenen, evenwicht vinden tussen zaaien en oogsten
 • het besef van de invloed die we zelf hebben op duurzaam eten en op onze  leefomgeving
 • de betekenis ervaren voor jouw leven nu, wat past nog, wat niet meer en vraagt om iets nieuws?

Verzamelen, bereiden en proeven

Steeds hebben we aandacht  voor een ander aspect van wat ons voedt. We krijgen meer aandacht en waardering voor wat we eten en waar het vandaan komt. We verzamelen de mooiste ingrediënten en krijgen een gevoel voor leven van wat dichtbij wordt gevonden en gemaakt. Zo wandelen we op ons eigen landgoed met een cavatore en zijn hondjes op zoek naar de beroemde zwarte truffel van Umbrië. Na afloop proeven we de beste frittata al tartufo ooit. Gabriella bereidt die voor ons in onze eigen keuken. Kijkend naar haar leren we de kneepjes van het vak. Net als van het bakken van pizza samen met pizzaiolo Francesco in de eeuwenoude forno a legna op het terras.  Maar er gaat niets boven zelfgebakken brood en kersverse foccaccia, met verse olijfolie en wildgeplukt groen. Een gouden combinatie met de dampend warme ricotta en pecorino uit de heuvels rondom. 

© foto door Simon Klein

Het ritme van de seizoenen en het lezen van het landschap 

We ontwikkelen oog voor het ritme van de seizoenen en de natuurlijke cyclus van zaaien en oogsten. Door aandachtig te kijken, lezen we stukje bij beetje het landschap en de wording ervan. Olijfbomen en wijnstokken horen bij Umbrië. Dat is al zo sinds de Etrusken ze hierheen brachten. Met de grootscheepse handel in wijn, drinkgerei en kruiken namen ze ook de bomen, productietechnieken en de drinkrituelen van de Grieken mee. In het prestigieuze MUVIT, het wijnmuseum van de familie Lungarotti in Torgiano, zien we hoe wijn als de godendrank van Dionysos Italië heeft veroverd. We gaan de wijngaard en de kelders in en proeven er de mooiste wijnen. Wijn heeft het landschap van Italië veranderd, net als de cultuur en economie. Wijn is al eeuwen een vitaal onderdeel van het Italiaanse leven. Niet alleen voor het voeden van het lichaam en als medicijn, maar ook sociaal. Aan tafel met de heerlijkste wijn en spijs voert men al sinds de oudheid het gesprek rondom actuele vragen. 

Reflecteren op ons eigen levensritme

Met de inspiratie van het ritme van de seizoenen, reflecteren we op ons eigen levensritme. Wat is onze natuurlijke levensstijl? Wat hebben we gezaaid, wat hebben we geoogst? Welke zaden zijn uitgekomen, welke niet? Oogstte je ook iets onverwachts? Ontwikkeling ontvouwt zich vaak aan de randen van de akker. Juist bij de rafelranden zie je vanuit rust en loslaten dingen gebeuren die je zelf niet had voorzien. Wat willen we de komende jaren zaaien en oogsten? Hoe bewerken wij ons eigen tuintje? Gaandeweg zullen we beseffen dat de grond het goud is die bewerking behoeft. Met voldoende rust, ruimte, worteling en voeding. Dat biedt deze reis volop, fysiek en mentaal, in stilte op jezelf en aan tafel in gesprek met elkaar. 

Voor wie 

Oogstfeest! is een reis voor nieuwsgierige mensen die genieten van een week léven in Umbrië, stilte, wandelen, kijken, luieren, lezen, proeven en met elkaar in gesprek gaan. Voor wie samen van gedachten wil wisselen over wat ons bezighoudt, en over de inzichten en vragen die dat dan weer oproept. Met alle ruimte om gedurende dag ook wat uren je eigen gang te gaan. 

Het dagelijks ritme 

08.00 uur meditatie
09.00 uur ontbijt
10.00 uur inspiratie en reflectie 
11.00 uur olijven plukken, een wandeling in stilte of een bezoek met verhaal op locatie
13.00 uur Umbrische lunch thuis of elders, picknick in de boomgaard
15.00 uur tijd voor jezelf, voor een siësta, een boek op het terras of bij de haard, wandelen en fietsen
17.00 uur aan de keukentafel; gezamenlijke inspiratie, reflectie en uitwisseling rondom een thema
18.30 uur ontspanning of een handje meehelpen in de keuken 
20.00 uur gezamenlijke maaltijd 

Begeleiding 

Yvonne Nieuwenhuijs is cultuurhistorica en praktisch filosoof met wijnbrevet. Zij is thuis in Umbrië, in de stilte, op de wandelpaden, in de cultuur en in de keuken. Zij deelt de mooiste plekken, verhalen, vragen en ervaringen en nodigt anderen uit te delen wat hen raakt. Om zo samen met alle zintuigen te proeven en wat ons bezighoudt van alle kanten te bekijken. Zij creëert samen met de gasten een sfeer van gastvrijheid die uitnodigt tot thuis komen, genieten, verkennen en delen. 

Verblijf, gastronomie en gebied

We verblijven op een landgoed vlakbij Spoleto in een borgo met drie sfeervolle boerenhoeves met eigen woonkamer lekkere banken bij de haard, een woonkeuken en fijne terrassen. De borgo heeft een zwembad, olijfboomgaarden en bossen rondom. Oorspronkelijk was het een dorpje dat hoorde bij het landgoed van de hertog. Zijn imposante villa zien we liggen aan de overkant van het ongerepte dal. De villa en de borgo zijn nog steeds in handen van één familie. Ze verblijven er in de weekenden en hebben het prachtig gerestaureerd met oog voor sfeer, historie en gastvrijheid. 

We hebben tien sfeervolle kamers tot onze beschikking, voor één en voor twee personen. Met eigen badkamer of een gedeelde badkamer met een andere kamer. 

We ontbijten, koken, filosoferen en eten veelal thuis op het landgoed en enkele keren elders. Getalenteerde lokale koks bereiden met liefde hun specialiteiten uit de pure Umbrische keuken. Wie wil kijkt of helpt af en toe een handje mee. 

We zijn veelal op en dichtbij het landgoed, wandelen op de eeuwenoude pelgrimspaden naar Poreta en naar het bos bij Spoleto dat de Romeinen met veel respect voor de natuur al heilig verklaarden. We bezoeken Torgiano en Montefalco. Daarnaast is er gelegenheid meer te wandelen of te fietsen op de vele prachtige paden in de heuvels rondom. 

Deze reis is inclusief

 • 8-daagse reis met 6-daags programma en begeleiding
 • 7 dagen volledig verzorgd verblijf met alle Umbrische maaltijden, wijn en water 
 • Reisboekje met inspiratie en reflectie
 • Transfer vanaf het vliegveld in Rome naar Umbrië
 • Alle vervoer ter plaatse 
 • Om onze voetafdruk te verkleinen reizen we CO2-neutraal

Reissom

De investering voor deelname bedraagt: € 1.795 per persoon.

De prijs is exclusief: Retourvlucht Amsterdam – Rome Fiumicino op aanvraag, boeking € 20 en calamiteitenfonds € 2,50, SGR bijdrage € 5, eventuele eenpersoonskamertoeslag € 189, reis- en annuleringsverzekering. Alle te boeken via Giotto Cultuurprojecten.

Door de samenwerking met Labrys Reizen vallen onze reizen en retraites onder de garanties en voorwaarden van SGR, SGRZ, het Calamiteitenfonds en de ANVR. 

SGR
Calamiteitenfonds
SGRZ
ANVR

Meer informatie

Voor meer informatie of even van gedachten wisselen of deze reis iets voor je is: info@giottocp.com.

Aanmelden

Voor het inschrijfformulier kies je hieronder een datum en klik op het knopje Inschrijven.

Agenda alle reizen en retraites Italië

22 oktober 2022 - 29 oktober 2022

Inschrijven
Oogstfeest! – het ritme van de natuur leven
Oogstfeest! – het ritme van de natuur leven
De vallei Valnerina in Umbrië, Norcia

Een reis vol aandacht voor wat we eten en waar het vandaan komt. Voor het ritme van de natuur leven en het landschap rondom lezen.

Oogstfeest! – het ritme van de natuur leven

De eerstvolgende Oogstfeest! in Umbrië is van 22 tot 29 oktober 2022. Dit is ook allemaal leven. Stilte, licht, een paar landbouwgeluiden, weilanden, lucht, bomen… Het is alsof je, buiten lopend, je leven weer terug krijgt…als je daar staat en uitkijkt dan is het of je ook van binnen ruimer wordt.— Marjoleine de Vos Het oogsten van olijven is één van de hoogtepunten van het jaar. Een vrolijke gelegenheid om vrienden en familie te verzamelen en een handje te helpen met plukken. We werken in de ochtend een paar uur mee. Na een gezamenlijke pranzo met versgebakken brood, kaas, tomaten en wijn…

Lees verder
Op koers voor artsen – reflectie in Umbrië

De eerstvolgende nascholingen Op koers voor artsen – Reflectie in Umbrië vindt plaats van 26 september tot 2 oktober 2022. Luisteren en gehoor geven, iedere dag weer Deze nascholingverbindt de kracht van een wijze visie op leiderschap met de wetenschap en praktijk van de 21e eeuw. Mensen willen zich verbinden met wat ze betekenisvol vinden en het goede goed doen. Dat vraagt aandacht en focus. Tegelijkertijd zijn we als artsen drukker dan ooit. We willen, kunnen en moeten veel. De druk die we daarbij ervaren leidt tot stress en altijd ‘aan’ staan. De afgelopen periode heeft een stroomversnelling op gang…

Lees verder
Benedictijns leiderschap voor de 21e eeuw

Luisteren en gehoor geven, iedere dag weer. Dat is benedictijns leiderschap in één zin.

Lees verder
Op verhaal komen – rust, ruimte en verlangen

De eerstvolgende Op verhaal komen vindt plaats van 6 – 13 mei 2022. Voorjaar in Umbrië. Verlang je naar even helemaal los zijn van thuis? Tijd om iets te verkennen en nieuwe inspiratie op te doen? Dan is deze retraite mogelijk iets voor jou. De stilte in, nieuwe energie vinden en genieten van de schoonheid op een weergaloze plek. Zeven voorjaarsdagen wonen in een middeleeuws Castellum met een weids uitzicht op het dal van Spoleto. Als het zo is dat wij slechts een klein deel kunnen leven van wat er in ons zit – wat gebeurt er dan met de…

Lees verder
Verantwoord handelen; zorg voor anderen en jezelf

Gehoor geven aan het appèl met Levinas als inspiratiebron  Hoe kan ik bewuster schakelen tussen actie en reflectie? Tegelijkertijd goed voor de ander en mezelf zorgen met oog voor de consequenties voor derden? Scherper prioriteiten stellen en gezonder met grenzen omgaan? Dit zijn enkele vragen die we gezamenlijk met behulp van de filosofie van Levinas verkennen. Om zo als team of organisatie in gesprek met elkaar een eigen handvat voor verantwoord handelen te ontwikkelen. Willen zorgen voor de ander, belangeloos verantwoordelijkheid nemen. Dat staat centraal in de filosofie van Levinas. Evenals goed voor jezelf zorgen en zin in het leven…

Lees verder
De Cammino voor artsen – Reflectie in Umbrië

Deze Cammino is een wandeltocht van zes dagen speciaal voor artsen uit verschillende disciplines. Geaccrediteerd programma voor huisartsen en medisch specialisten.

Lees verder
Venetië – La Serenissima

Alles wat me omringt is waardig, een groot respectabel werk van verzamelde menskracht – Goethe (1786) Een gastronomische cultuurreis voor nieuwsgierige fijnproevers Er is weer een reis naar Venetie gepland in januari 2020. Je kunt je inschrijven tot 30 oktober. Ook is een reis op maat voor een eigen groep mogelijk op een datum in overleg. In de bijnaam La Serenissima, de meest serene, proef je de waardigheid en rust van de lagunestad en het zelfbewustzijn van haar bewoners. We schrijden over het San Marcoplein en in de verstilde basilica San Marco. We laten ons overweldigen in het  Dogenpaleis. Nietsche…

Lees verder
Individuele coaching mindfulness & persoonlijk leiderschap

Met mindfulness leer je nauwkeuriger waarnemen wat er in je omgaat en om je heen gebeurt en beter luisteren naar de signalen van je lichaam.

Lees verder
Stil worden & dialoog aan tafel

Deze vervolgcursus motiveert en stimuleert de continuïteit en doorontwikkeling van mindful leven en werken.

Lees verder
Benedictijns leven, goed leven – dichtbij de bron

De Benedictustocht is een wandelreis in de voetsporen van Benedictus in Umbrië. De reis bestaat uit zeven dagen wandelen door de Umbrische vallei de Valnerina naar Norcia. We wandelen langs de rivier de Nera en op de flank van de heuvels via middeleeuwse dorpjes, langs heremietengrotten en benedictijnen abdijen naar de eeuwenoude voedselroute bij de vruchtbare hoogvlakte de Piano Grande.

Lees verder
Persoonlijk leiderschap – op koers met aandacht en wijsheid

Deze cursus benut voor het verkrijgen van meer innerlijke rust in leven en werk zowel de oefening in mindfulness als de praktische filosofie. Mindfulness is het trainen van je bewustzijn door het richten van aandacht en het ontwikkelen van een open en uitnodigende houding tegenover innerlijke ervaringen zoals gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen.

Lees verder
De stilte koesteren – artikel

Friesch Dagblad, 19 maart 2016 Je kunt het artikel downloaden en lezen door op de afbeelding of op de link te klikken. Friesch Dagblad, 19 maart 2016 (278 Kb)

Lees verder