Giotto Cultuurprojecten creëert betekenisvolle ontmoetingen

Benedictijns leven, lichter leven

Benedictijns leven, lichter leven

28 februari 2014
10:30 - 17:30 zie locatie op kaart

Deze dag is een uitnodiging je te laten inspireren door een wijsheid die al vijftien eeuwen lang zijn waarde bewijst: de Benedictijnse spiritualiteit. Benedictijns leven vraagt om luisteren en gehoor geven, iedere dag weer.

Met een hoofdrol voor stil worden en bezieling en een dagritme dat lichtheid en blijvende bezieling ondersteunt. Maar hoe doe je dat buiten de kloostermuren, midden in de waan van de dag? In deze workshop verkennen we ’s ochtends met behulp van een verhaal, stellingen en benedictijnse dialoogvormen de betekenis van Benedictus voor lichter leven in de dagelijkse praktijk. Na het bijwonen van de getijden (terts) van de monniken en een kloosterlunch werken we met behulp van concrete handvatten aan de toepassing ervan in ons eigen leven. Tot slot voeren we een benedictijnse dialoog over lichter leven met Benedictus als inspiratiebron.

Programma

10.30 uur Verhaal Benedictijns leven, lichter leven
11.30 uur Verkenning en dialoog hoe benedictijns we zelf leven
12.30 uur Terts (meemaken getijden met de monniken)
13.00 uur Kloosterlunch (bestaand uit soep en brood)
14.00 uur Handvatten voor thuis en op het werk
14.30 uur Wat past mij in mijn context?
15.30 uur Thee
16.00 uur Een benedictijnse dialoog
17.00 uur Vespers (meemaken getijden met de monniken)

Begeleider Yvonne Nieuwenhuijs is opgeleid als historicus, trainer en praktisch filosoof en is oprichter van Giotto Cultuurprojecten. Zij heeft inmiddels ruim twintig jaar ervaring met het ontwikkelen en begeleiden van inspiratieprogramma’s en workshops. In Umbrië werkt zij nauw samen met de benedictijner abdij die in Norcia is gebouwd op het woonhuis van Benedictus. Zie ook haar boek daarover: Benedictijns leiderschap. De Regel van Benedictus als inspiratiebron. In Nederland werkt zij nauw samen met de benedictijner St. Adelbertabdij in Egmond en geeft daar inspiratiedagen en driedaagse retraites met Benedictus als inspiratiebron.

Datum: vrijdag 24 januari 2014 van 10.30 uur tot 17.30 uur
Kosten: € 75,00 (inclusief lunch)

Aanmelden

Via het aanmeldformulier op www.abdijvanegmond.nl

Lees meer over Benedictus als inspiratiebron >