Giotto Cultuurprojecten creëert betekenisvolle ontmoetingen en ontmoetingsplaatsen

Venetië – La Serenissima

Venetie - La Serenissima - Giotto Cultuurprojecten

13 januari 2020 - 18 januari 2020
zie locatie op kaart

Alles wat me omringt is waardig, een groot respectabel werk van verzamelde menskracht
– Goethe (1786)

Een gastronomische cultuurreis naar Venetië voor nieuwsgierige fijnproevers

De eerstvolgende reis van 13 – 18 januari 2020 is te boeken tot 31 oktober 2019. Ook is een reis op maat voor een eigen groep mogelijk op een datum in overleg.

In de bijnaam La Serenissima, de meest serene, proef je de waardigheid en rust van de lagunestad en het zelfbewustzijn van haar bewoners. We schrijden over het San Marcoplein en in de verstilde basilica San Marco. We laten ons overweldigen in het  Dogenpaleis. Nietsche was hier en Wagner. Ruskin en Byron. Goethe, Thomas Mann en Rilke. Monteverdi en de losbandige Casanova. Allemaal raakten zij verstrikt in de schoonheid en het verval van de stad.

Put en plein venezia - Giotto CultuurprojectenVenetië heeft vele gezichten. Ze is overweldigend en nooit helemaal te bevatten. Zoals filosofen al eeuwenlang schrijven: het sublieme is nooit enkel aangenaam of schoon. Het roept ook gevoelens op van ongemak en onbehagen. Het gaat voorbij onze voorstellingskaders. Daarom blijven we er steeds opnieuw naar kijken en verveelt het nooit. Het wakkert onze eigen verbeeldingskracht aan.

Venetië – La Serenissima; een ontdekkingsreis vol adembenemende schoonheid en verval. We gaan het gezamenlijk waarnemen en ervaren. Reflectie vinden we daarbij in de verbeelding van schrijvers, filosofen en kunstenaars. En bij elkaar, ondertussen genietend van de wijnen van de Veneto en de typisch Venetiaanse spijzen.

Architectuur en schilderkunst

Als in ‘Tod in Venedig’ en ‘Don’t look now’ klinken onze voetstappen hol in kronkelige steegjes. We wandelen door alle wijken van de stad met oog voor de architectuur, de kunsten en het leven. Op de grens van het Byzantijnse oosten en het Latijns-Germaanse westen keken de Venetianen soms naar het oosten en soms naar het westen voor artistieke inspiratie. Steeds is daar weer een pleintje met een waterput en zicht op een mistig kanaal. Suggestieve façades van palazzi en kerken in verschillende bouwstijlen met daarachter de meest prachtige kunstwerken en betekenisvolle verhalen. We verkennen de meest bijzondere; zoals de gotische I Frari, middelpunt van de Venetiaanse wijk San Polo. Met de kleurrijke dramatische Maria van Titiaan en de sobere serene van Bellini. Even verderop ligt de studentenwijk Dorsoduro dé plek voor het drinken van een rode Spritz op het relaxte plein Santa Margherita. In de Accademia krijgen we oog voor vijf eeuwen Venetiaanse schilderkunst en slenteren verder over de kade Zattere. Waar we al eiland-hoppend de kerken van Palladio bekijken.

Apse-in-torcello-basilica - Giotto CultuurprojectenVaren door het Canal Grande en in de lagune

Aan de oever van het Canal Grande klotst het water geduldig tegen de houten palen. We stappen aan boord bij een schipper en zetten koers de lagune in naar San Michele, het eiland van de doden. Na een bezoek aan het kerkhof varen we  door naar Murano, waar het Venetiaanse glas wordt geblazen. Op het visserseiland Burano eten we dè beroemde risotto di go’ (vis uit de lagune) en varen na de lunch verder naar het bijna verlaten Torcello. Couperus schreef er lyrisch over een bruggetje, wijzelf worden mogelijk nog lyrischer van de 11e eeuwse mozaïeken in de Santa Maria Assunta. Met weer een serene Maria, maar ditmaal vervaardigd uit duizenden glanzende steentjes.

Geheel eigen gastronomie

We genieten alle dagen van de geheel eigen eetcultuur van Venetië. Kleine hapjes – in Venetiaans dialect cichèti op basis van vis, groenten en vleeswaren. Je eet ze bij de kleine wijnbarretjes genaamd bacari en spoelt ze weg met een ombra, een schaduw, want daar stond de wijn om hem koel te houden. We eten verse vis recht van de markt in de bacari èn in de betere (vis)restaurants van de stad. Om de dag erna weer in een gastvrij restaurantje of sfeervolle wijnbar te eten steeds in een andere wijk van Venetië. Wijn en spijs wordt met aandacht gekozen in samenspraak met de koks.

Wijnbar venezia - Giotto Cultuurprojecten

Vismarkt venezia - Giotto Cultuurprojecten

Programmawijzigingen onder voorbehoud.

Verblijf in stijl

We verblijven geheel in stijl in een sfeervol met smaak ingericht 16e eeuws palazzo**** gelegen in een rustige wijk midden in Venetië aan het Canal Grande. Venetiaanse elegantie, antiek en modern, binnen en buiten, gaan er samen.

Hotel venezia exterieur - Giotto Cultuurprojecten

Begeleiding

Cultuurhistoricus en praktisch filosoof met wijnbrevet Yvonne Nieuwenhuijs studeerde af op Venetië in literatuur. Ze onderzocht de geschiedenis, mythes en kunsten van Venetië en vooral het beeld van de stad zoals geschetst in literatuur. Onderwijl proevend van de gastronomie en bijzondere sfeer van de stad. Met veel plezier begeleidt zij een gezamenlijke verkenning die uitnodigt tot nieuwsgierig waarnemen, ervaren, genieten en delen.

Deelnemers

Minimaal 6 deelnemers, maximaal 10 deelnemers.

Deze 6-daagse reis is inclusief:

  • Programma met entree
  • Begeleiding
  • Volledig verzorgd verblijf met ontbijt, gastronomische lunches en diners en 1/4 liter wijn en water bij de maaltijden
  • Reisbundel met achtergrondinformatie en Venetiaanse recepten
  • Transfer direct per boot van het vliegveld naar het verblijf
  • Alle vervoer ter plaatse wandelend en per boot

Reissom

De reissom voor deelname bedraagt: € 1.845 per persoon, éénpersoonskamertoeslag van € 250.
De prijs is exclusief retourvlucht Amsterdam – Venetië Marco Polo (op aanvraag) huidige indicatie KLM vluchtprijs € 150, boeking en calamiteitenfonds € 25, eventuele reis- en annuleringsverzekering.

Informatie

Er is weer een reis gepland in januari 2020. Voor meer informatie of voor een reis op een ander moment voor een eigen groep mail of bel Giotto Cultuurprojecten, Yvonne Nieuwenhuijs: info@giottocp.com, 06 515 69 138.

De eerstvolgende reis van 13 – 18 januari 2020 is te boeken tot 31 oktober 2019. Ook is een reis op maat voor een eigen groep mogelijk op een datum in overleg.

Inschrijfformulier

Betaling en annuleringsvoorwaarden

Na boeking ontvang je een bevestiging en de factuur met de vraag een aanbetaling te doen van € 500,00 per persoon en het restbedrag acht weken voor de start van het programma te betalen. Tot acht weken voor de start van het programma, betaal je bij annulering enkel de aanbetaling van € 500,00 per deelnemer en de eventueel al gemaakte vlucht- en verzekeringskosten. Erna betaalt u het gehele bedrag per deelnemer.

De samenwerking met Labrys Reizen, SGR, Calamiteitenfonds en ANVR

Door samenwerking van Giotto Cultuurprojecten met Labrys Reizen vallen de reizen ook onder de voorwaarden van SGR, het Calamiteitenfonds en de ANVR.

Giotto Cultuurprojecten werkt voor de boekingen en voor specifieke reisonderdelen als het vervoer en de verzekeringen samen met Labrys Reizen. Labrys Reizen is aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verband van Reisondernemingen (ANVR), de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en het Calamiteitenfonds. Door de samenwerking met Labrys Reizen valt dit programma ook onder de voorwaarden van het SGR, het Calamiteitenfonds en de ANVR. Voor meer informatie daarover verwijs ik u naar de websites www.sgr.nl, www.calamiteitenfonds.nl, en www.anvr.nl.

Personalia 1e deelnemer

//

Personalia 2e deelnemer

Factuuradres

Groepen

Bij meer dan 2 personen graag meerdere inschrijfformulieren invullen voor de overige deelnemers.

Wensen logies

Wensen reis

Tot slot